De beste navigatie-apps voor de auto

Er zijn diverse navigatie-apps beschikbaar voor de smartphone. Sommige zijn gratis en sommige weer betaald. In dit blog worden de voordelen van de meest gebruikte gratis navigatie-apps inzichtelijk gemaakt.

Veruit de meest gebruikte navigatie-app in Nederland is Google Maps. De uitgebreide en vertrouwde kaart van Google is toch de voorkeur van de meeste automobilisten. Ook Waze en Flitsmeister worden regelmatig gebruikt door de weggebruikers. De kracht van Waze is dat alle weggebruiker continu met elkaar in verbinding staan, hierdoor is alle informatie realtime. Flitsmeister is van oorsprong geen navigatie-app, maar een waarschuwingsapp voor flitspalen en andere wegobstakels. Daarnaast biedt de app ook een navigatiefunctie aan. Sygic is een wat minder bekende app in Nederland, maar heeft ook zijn fanatieke groep gebruikers. Sygic zet offline navigeren voorop en verplicht daarom om specifieke kaarten eerst te downloaden voordat je ze kunt gebruiken. 

 

Google Maps: gebruiksvriendelijk en handig voor de fiets en OV

Google Maps heeft jaren gefunctioneerd in beta-modus waarbij ze gigantisch veel informatie hebben kunnen verzamelen van ons verkeer. Met het gebruik van kunstmatige intelligentie kan google deze informatie uitstekend vertalen naar een kaart die uitermate geschikt is voor het navigeren. Deze app is ook vooral handig, omdat je hiermee makkelijk met verschillende manieren van vervoer navigeert. Een wandelroute, fietsroute of juist de snelste OV route is allemaal geen probleem. De 3D weergave is ook een bijkomend voordeel. Met een druk op de knop kan je overschakelen naar een 3D weergave, waardoor de beleving veel intensiever wordt. 

Om met Google Maps te kunnen navigeren heb je niet per se een internetverbinding nodig. Specifieke delen van de kaart kan je downloaden waardoor je het ook offline kunt gebruiken. Dit is een bijkomend voordeel voor als je beperkt dataverkeer hebt of vaak in het buitenland moet navigeren.

Google Maps waarschuwt daarnaast de gebruikers ook voor flitsers. Het gaat daarbij zowel om vaste controles als mobiele flitsers. De gegevens over flitspalen haalt Google Maps op twee manieren: uit officiële bronnen en informatie van gebruikers.

 

Flitsmeister: zeker van boetevrij rijden

De Flitsmeister app heeft een fanatieke groep gebruikers die een grote community vormen die ervoor zorgen dat de app continu wordt gevoed met informatie. Hiermee onderscheidt Flitsmeister zich van de andere grote spelers op de markt. Flitsers, snelheidscontroles en andere verkeerssituaties worden vaak razendsnel doorgegeven, waardoor je route vaak uitstekend op de hoogte is van wat er zich op de weg afspeelt.


Flitsmeister heeft daarnaast een ingebouwde parkeerfunctie, zodat je als je klaar bent met rijden direct vanuit de app een parkeeractie kunt activeren. Dat scheelt weer een zoektocht naar een betaalautomaat. Zodra je weer de auto instapt om terug naar huis te rijden, kun je vanuit de Flitsmeister-app je parkeersessie weer stopzetten.

 

Waze: sociaal, snel en efficiënt 

De navigatie-app Waze heeft als doel om autorijden zo snel en makkelijk mogelijk te maken. Hoewel Waze ook eigendom is van Google werkt deze navigatieapp net even anders dan Google Maps. Net als bij Flitsmeister houdt een enthousiaste community elkaar op de hoogte van files, snelheidscontroles en andere zaken die jouw reis beïnvloeden. Ook kun je vanuit de app snel een bericht naar je vrienden sturen om te laten weten hoe laat je op de bestemming arriveert.

Net als Flitsmeister staar er achter Waze een community die de app continu voorziet van informatie. De navigatiedienst beschikt daarom altijd over de actuele informatie op de weg. Anders als Google maps, is Waze alleen bedoeld voor autorijders. Alle overige mogelijkheden die je hebt in Google-maps zijn weggelaten. Dit maakt de app meteen ook overzichtelijker.


Het sociale gevoel binnen de app wordt bevorderd door een puntensysteem. Als je bijvoorbeeld genoeg punten hebt verzameld door ongelukken door te geven kun je een unieke status kiezen. Hierdoor weten andere automobilisten hoe je je voelt. Op het kaart kun je zien welke ‘Wazers’ nog meer onderweg zijn.

 

Sygic: offline navigeren

Sygic is wat minder bekend, maar zeker de moeite waard om het eens te proberen. Zoals eerder ook genoemd is zijn grootste kracht het offline aanbieden van de kaarten, daarom is het verplicht om de kaarten eerst te downloaden voordat je ze kunt gebruiken. Houd daar dus rekening mee voordat je naar het buitenland gaat en geen stabiel wifinetwerk tot je beschikking hebt. Verder puilt de app uit van de functies en heeft een aantal extra's die je bij bovenstaande apps niet tegenkomt. Zo kun je een heads-up display activeren, waarmee je het scherm van je smartphone op het dashboard legt en deze op je voorruit geprojecteerd wordt. Ook geeft de app suggesties voor goedkope parkeerplaatsen in de buurt en met de speciale cockpitview krijg je live relevante informatie over je auto. Zo ziet je bijvoorbeeld hoe hoog je rijdt, in welke windrichting je gaat en hoe steil de helling is waar je tegenop rijdt.

 

In dit blog zijn de (naar ons mening) 4 beste navigatie-apps in Nederland beschreven. De keuze welke voor jou het beste is, is afhankelijk van je eigen wensen. Wij raden in ieder geval een navigatie-app aan die de controles bij houdt. Zo weet je zeker dat je boetevrij rijdt. Zie ook ons blog over de nieuwe boetes van 2021;  Nieuwe boetes 2021.

Verder is een autohouder ook zeker handig! Zo kan je de navigatie goed volgen. Kan je geen keuze maken? Kijk dan even hiernaar; Telefoonhouder voor in de auto. Hoe maak je een keuze?